1000 locuri de vizitat in Romania

Ghid Turistic online

Chiar daca in decursul anilor Romania a fost sub stapanire dacica, otomana, austro-ungara sau rusa, astazi Romania este o republica semi-prezidentiala. Dupa suprafata teritoriului pe care se intinde, Romania este a noua tara dintre statele mebre ale UE si a saptea dupa numarul total al populatiei. Romania este membru NATO din anul 2005, membru UE din 2007 si membru al Uniunii Latine, Francofoniei si OSCE.

Este situata  in partea de sud est a Europei Centrale. Pe teritoriul Romaniei se intinde aproape toata suprafata Deltei Dunarii, precum si o buna parte din Muntii Carpati, mai exact partea sudica si centrala.

Numele tarii noastre provine de la cuvantul “roman”, derivat al cuvantului latinesc romanus.Cantecul Nibelungilor ar putea reprezenta cel mai vechi indiciu care ar putea face referinta la existenta numelui de roman: „Ducele Ramunch din tara Valahilor/cu sapte sute de luptatori alearga in intampinarea ei/ca pasarile salbatice, ii vedeai galopand” – Ramunch putand fi o transliteratie a cuvantului, fiind aici un conducator simoblic al romanilor. Umanistii renascentisti atesta in scrierilor lor, in secolul al XVI-lea ca “rumanii/romanii” sunt trimisi ai Sfantului Scaun care calatoresc inspre si din Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova. In 1953 Tranquillo Andronico atesta ca valahii se numesc romani. Insa atestarea cea mai veche a numelui de tara este facuta in anul 1521, inScrisoarea lui Neacsu care continea expresia cěra rumŭněskŭ, care se traduce Tara Romaneasca.

Totusi, denumirea de “ruman” a fost mai des folosita decat cea de “roman” pentru locuitorii spatiului dintre Nistru si Tisa. Termenul modern de “Romania” precum si cel de “roman” s-a format spre sfarsitul secolului XVIII.

Astazi, Romania este impartita in 9 Regiuni Istorice:  Bucovina,  Moldova,  Dobrogea,  Muntenia, Otenia,  Banat,  Crisana,  Maramures si Transilvania.

 

No comments yet.

 

Leave a comment

 


Hit Counter provided by brochure holders